dimanche 24 novembre 2013

Разбацивана /2 - Мајчине планине

Породица са мамине стране ми је увек била некако нејасна: никад нисам имала утисак да је та породица једно, да се може ујединити под истим именом јер се толико мењала услед венчавања, развода и пресељавања - због свега тога, па чак и због тога што су учтиво мрзели једно друго, мислим да никад нисам видела целу породицу окупљену.

Распрострањаност је прва реч која ми пада на памет кад мислим о тим својим маминим корењима. Иако је она потпуно убеђена да је порекло нешто сасвим другачије од пуког географског места одакле долазимо, она води порекла однекуд, а пејзаж овог места се баш одликује нечим што је такође производ разбацивања и гомилања. 

                     


Terrils - јаловиште - су мале планине које се налазе у рудничким регионама. У ствари, само су гомиле угаљског ђубра који не служе ничему и који су рудници избацивали поред окна, тљко постепено нарастајући у мале планине, црне несталне вулкане без дима, мајушна песковита брда под сводом сивопплавог белгијског неба.



Данас је тај свет већ давно нестаo , али даље и постоји неколико тих брегова на којима је једна друга врста живота почела да ниче. Светло је тамо потпуно чудесно, јако дубоке црности, усијава својом минералном природношћу.

Marcinelle, 2013

2 commentaires:

Unknown a dit…

ouiiii :)

се женијал :)

Le chicon masqué a dit…

Merci! Corrigé!